Openingstijden Contact Links

Vlonders

Een houten vlonder is een echte blikvanger in uw tuin,Het zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Het kan een alternatief zijn voor bestrating en ook makkelijk over bestrating heen worden gelegd. Vlonders kunnen niet alleen in de tuin worden toegepast. Ook op het balkon of plat dak creeer je met een houten vlonder een sfeervol effect. Verder vinden we vlonders terug rondom zwembaden, langs de waterkant, als aanlegsteiger of visstek, of gewoon om lekker van de zon te genieten.

Houtsoorten

U kunt bij Houthandel Smetsers kiezen uit meerdere houtsoorten. De ondergrond is hierbij van belang.

Komt uw vlonder in direct contact met zand en/of water, dan is het verstandig om te kiezen voor een kwalitatief hoogwaardige hardhoutsoort, voor zowel regelwerk als de vlonderplanken. Wij maken veelal gebruik van Azobe  (regelwerk) en Bangkirai (vlonderplanken). Deze houtsoorten zijn zeer duurzaam en bestand tegen schimmels en insecten. Bovendien zijn ze zeer slijtvast en dus zeer geschikt voor intensief gebruik. U kunt ook voor hardhout kiezen op een ondergrond van steen of beton.

Op een bestrating of betonnen ondergrond kunt u ook kiezen voor (verduurzaamd) zacht hout. In dit geval Vuren of Douglas. Een goedkoop alternatief voor hardhout dat op deze ondergrond ook jaren meegaat. Vuren vlonderplanken zijn alleen verduurzaamd verkrijgbaar, Douglas is ook onbehandeld toe te passen..  Bij ons hebt u de keus uit geprofileerde planken en  geschaafde planken zonder profiel. Dit geldt voor zowel hardhout als zachthout.

Smetsers Houtbouw maakt bij het monteren van de  vlonders gebruik van hoogwaardige zelfborende RVS schroeven; dus geen roest, scheuren of splinters. Voor een vlonder op maat, los geleverd of geplaatst, zit u bij ons goed.

Onderhoud

Hout vergrijst, de een stoort zich eraan, een ander vindt het er hierdoor natuurlijker uitzien. Wilt u de kleur van uw hardhouten vlonder behouden, dan  adviseren wij Bangkirai olie te gebruiken. Voor zacht hout zijn er tuinbeitsen in verschillende kleuren, voor het onbehandelde Douglas hout is er een kleurloze beits beschikbaar.. Al deze producten zijn bij ons verkrijgbaar van het merk Hermadix, waar wij goede ervaringen mee hebben.

Een ander probleem is algen- en/of mosgroei. Dit kunt u tegengaan met producten die de algen en mos doden. Besprenkel de vlonder met het bestrijdingsmiddel, laat het opdrogen en veeg de resten mos en/of algen met een harde bezem weg.